Gelişen Şırnak'ın Güçlü Sesi...Şırnak Haber  

Şırnak Haber

   

Anasayfa   I   İletişim   I   Şikayet Dilek   I   Açılış sayfası yap   I    Sık kullanılanlara ekle  

   

 TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK     MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    “TEFECİLER VE TEFE TÜFE ÜZERİNE…!”EDİ BESE…!    FİNAL FARKI...  

 
   
 
        Güneydoğu
        Türkiye
        Dünya
        Politika
        Ekonomi
        Eğitim
        Spor
        Sağlık
        Bilim Teknoloji

 

 

        Çok Okunalar

  TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

 

Kapatılsa ne olur kapatılmasa ne olur?

 

26.7.2008 11:28:50

 

 

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), AK Parti ile ilgili kapatma davasının görüşülme tarihi için bugün toplanıyor. Kamuoyu, raportörün çok net bir şekilde "AK Parti kapatılmasın" şeklindeki görüşünün gerekçelerini geçen hafta öğrenmişti.

Şimdi nihaî toplantı için tarih belirlenecek ve Türkiye yeni bir döneme girmiş olacak. Parti kapansa da kapanmasa da demokrasimizde yeni bir sayfa açılacağı aşikâr. Herkes nefesini tutmuş, verilecek kararı bekliyor. Kimine göre parti kapanacak; çünkü üyeler meseleye çok katı ve önyargılı bakıyor. Kimine göre baştaki "katı tavır" devam etmiyor; kapatılmama meyli yükseldi. Aslında kapatılma kararının ne olacağından daha önemlisi, karar sonrası Türkiye'nin gireceği süreci öngörebilmektir. Dilerseniz iki ihtimale de kısaca değinelim.

KAPATILIRSA: Açık söylemek gerekirse kapatma yönünde çıkacak bir karar Türkiye'yi çok ciddi bir sıkıntının içine atar. Demokrasimiz çok ağır bir yara alır ve kapatma kararı demokrasi tarihine maalesef "yargı darbesi" diye kaydedilir. Aylardır ifade edilen "jüristokrasi", "yargıçlar devleti" gibi üzücü yakıştırmalar halk tabanında yaygınlık kazanır ve hukuk sistemimiz bu ağır ithamdan yakasını en az çeyrek yüzyıl daha kurtaramaz. AYM'nin 367 kararı bile kuruma duyulan güveni temelden sarsmıştı. Şimdi her iki seçmenden birinin oy verdiği; üstelik AB reformları konusunda köklü reformlar yapan bir partinin kapatılması söz konusu.

Kapatma kararının kamu vicdanını yaralayacağı kesin. AK Partili olmayan insanlar bile (MHP'ye yakınlık duyan seçmenler başta olmak üzere) kapatmanın ağır bir ceza olduğunu; kapatma nedenlerinden olarak zikredilen Kutlu Doğum, başörtüsü, Ramazan çadırları, hacı adaylarına Kur'an-ı Kerim verme gibi eylemlerin kullanılmasının yanlış sonuçlar doğurduğunu düşünüyor.

AK Parti'nin kapatılması siyasi bir kaosun doğmasına neden olacaktır. Ağustosta yapılacak YAŞ'a kimin başbakan sıfatıyla katılacağından tutun, yeni kabinenin kurulmasına, erken seçimin yerel seçimlerle yapılıp yapılmamasına, siyaset yasağı getirilen AK Partililerin bağımsız aday olarak seçime girip girmeyeceğine, AK Parti yerine yeni bir isimle parti kurulup kurulmayacağına dair onlarca soru havada uçuşuyor. Kaldı ki siyaset arenasında AK Parti'nin alternatifi de gözükmüyor/görünmüyor. MHP'de bir kanat AK Parti'nin kapatılmasının MHP'nin oy oranını olumlu etkileyeceğini düşünüyor. Yanılıyorlar. MHP gibi geleneği olan bir parti, rakibinin siyaset dışı müdahaleler nedeniyle devre dışı bırakılmasını içine sindiremez, sindirmemeli de! Kaldı ki en temel gerekçe başörtüsü olunca ve o işte MHP önayaklık edince; hatta bu yüzden "MHP, AKP'ye tuzak kurdu" düşüncesi yaygınlaşınca AK Parti'nin kapanması MHP'ye (ve tabii ki diğer sağ partilere) yaramaz. Daha ötesi halk ilk seçimde Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının mağdur edilmesine çok şiddetli tepki verecektir... Tabii seyri içinde yıpranmak zorunda kalan (her iktidar gibi) bir partiye siyaset dışı müdahale edilmesini seçmen asla unutmayacaktır.

KAPATILMAZSA: Kapatma davası sürecinden herkes (AK Parti dâhil) dersler çıkaracaktır. Gereksiz yere sarf edilen enerjiyi kutuplaşmaktan yana kullanan güçler, sembolik kavgalar yerine daha uzlaşmacı yollar arayacaktır. Türkiye'de yüksek tansiyonlu siyaset, toplum dinamizmini hemen ve olumsuz bir şekilde etkiliyor. Kapatılmadığı halde aylarca kapatılma endişesiyle yaşayan bir parti bundan ders çıkardığı gibi; parti kapatma gibi demokrasi ayıbını içine sindiren hatta bunu tahrik edenler de millet vicdanının isyanını görerek kendilerine daha yumuşak bir yol seçecektir.

Parti kapatılmadığı takdirde Türkiye'nin demokratik imajı dünya kamuoyunda güçlenecek. Cebir, şiddet ve terörle irtibatı olmayan bir partinin kapatılmasına dünya da razı değil çünkü. Hukuk sistemimiz evrensel kriterlere uygun karar verdiğinde hem Türk yargı sistemi hem de Türk demokrasisi, yaşanan onur kırıcı süreci en hafif zararla atlatacaktır.

 

 

        

Bu yazıya 0 adet yorum yapıldı.

 

   Diğer Yazılar                                             Yazarın Tüm Yazıları..>>

  Aktütün hadisesindeki iletişim kazaları 20.10.2008 10:44:51
  TERÖRLE BÖYLE MÜCADELE EDİLMEZ Kİ! 19.10.2008 17:58:59
  Asker-Medya İlişkisi; Bir Daha 16.10.2008 10:18:31
  İstifa etmesini bilmek 12.10.2008 15:33:55
  İşte bu! 18.9.2008 10:31:17
  Kapatılsa ne olur kapatılmasa ne olur? 26.7.2008 11:28:50
  Saygısızlığın asıl sebebi 24.5.2008 09:12:02
  Kıbrıs’ta yeni macera arayışı?!.. 2.3.2005
  Brüksel gezisi iyi bir fırsat 2.3.2005
  Geriye dönüş yok! 28.12.2004 20:28:26
        Yorumlanan Haberler

 

        Şırnak'ta Hava Durumu

CİZRE'DE HAVA DURUMU  CİZRE'DE HAVA DURUMU  CİZRE'DE HAVA DURUMU

 

        Yararlı Linkler

T.C.Kimlik Numarası

Emekli Sandığı İşlemleri

Vergi Kimlik No.

SSK İşlemleri

BAĞKUR İşlemleri

Resmi Gazete

 

        Site İçi Arama

 

        Ziyaretçi Sayımız

2338009

 

 
 
 
 

 

Gelişen Şırnak Haber

Adres: Atatürk Mah. Bayındırlık Eski Binası Tel-Faks :+90 486 216 58 88 Merkez / ŞIRNAK - Türkiye
© Copyright Şırnak Haber 2004 Tasarım:Faruk GÜNEŞ

Şırnak Haber